„Karsai Zoltán elmondta, jó lenne a kereskedelemben dolgozók oltását előre venni a sorban, mert naponta igen sok vásárlóval találkoznak, így nagy a fertőzés átadásának veszélye. Példaként elmondta, egy-egy nagyobb áruházban a pénztáros akár napi hatezer emberrel is kapcsolatba kerül, minden egyes árucikket meg kell fognia. Így a legnagyobb óvatosság mellett is komoly a fertőzésveszély. Arról is beszélt, hogy az oltási hajlandóság egyre magasabb a kereskedelemben: amíg hat héttel ezelőtt a megkérdezetteknek durván fele gondolta, hogy szükség van a vakcinára, addig ma ez a szám már eléri a 80 százalékot.“

https://hang.hu/gazdasag/2021/04/06/egyre-tobb-kereskedelmi-dolgozo

 

Az üzletek dolgozói már elkezdtek arra felkészülni, hogy tíz négyzetméterenként csak egy vásárló lehet a vevőtérben, és arra is, hogy újra hosszabb ideig tarthatnak nyitva. A változások feltétele, hogy legalább két és fél millió ember megkapja a koronavírus elleni oltást.

Mivel a lakosság átoltottságához kötötték a szabályváltozásokat, még nem lehet pontosan tudni, húsvát után mikortól kell, lehet azokat bevezetni. Ez a kereskedelemben dolgozóknak nem előnyös, mert egy hónapra előre meg szokták kapni munkaidő-beosztásukat. Most arra készülnek, hogy az váratlanul fog megváltozni. Az elmúlt egy évben már többször kellett rugalmasan alkalmazkodniuk a járványhelyzet következményeihez, vezetőik pedig igyekeznek figyelembe venni egyéni, családi érdekeiket is a gyors munkarend-átszervezésekkor, azokról mielőbb tájékoztatni őket. Azt már megszokták, hogy rendre este is sokáig dolgoznak. Annak pedig örülnek, hogy így várhatóan megszűnik a mostanában délután öt és hét óra közti zsúfoltság, ami mindenki egészségét veszélyezteti, növeli a fertőzésveszélyt.

A VEOL -nak Mürkl Mónika, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének Veszprémi megyei titkára nyilatkozott.

https://www.veol.hu/gazdasag/helyi-gazdasag/keszulnek-a-nyitva

 

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezeténél (KASZ) például már valamennyi bértárgyalást lezártak. Ezek közül egy olyan volt, ahol a tárgyalások zárásaként nem született megállapodás, de akadtak olyan cégek is, ahol az alacsony taglétszám nem tette lehetővé érdemi bértárgyalás lefolytatását.

„Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy az utolsó tárgyalásunkat is lezártuk február 20-án, így a szigorításoknak már úgy futottunk neki, hogy a munkavállalók 2021-re érvényes bérezése már bevezetésre került. Ha most kellene tárgyalnunk a bezárt üzletek vezetőivel, akkor biztosan nagyon nehéz dolgunk lenne” – írta le a jelenlegi helyzetet Karsai Zoltán, a (KASZ) elnöke.

https://piacesprofit.hu/kkv_cegblog/ha-most-kellene-targyalnunk-a-bezar

Keresés

Hírlevél feliratkozás

Kérlek bizonyítsd be, hogy ember vagy!

Központi iroda

1068 Budapest, Városligeti fasor 46-48.
(+36 1) 3540-853 ● Fax: (+36 1) 312-4074
elnokseg@kasz.t-online.hu
www.kasz.hu
Kövess minket a Facebook-on is!
Hírlevél feliratkozás

Régi honlap