Az IDEA Intézet szakszervezeti tagok körében 2020. február–márciusában, a koronavírus-járvány kitörése előtt online kérdőív formájában végzett, úgynevezett problémafeltáró, szervezetkutatást a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nő Tagozat megbízásából. A kutatás többek között a meghatározó szakszervezetek (Vasas, KASZ, MÉDOSZ, VDSZ, TÁVSZAK) tagjainak szociokulturális hátterére, társadalmi beágyazottságára, szakszervezeti aktivitására, illetve ideológiai és közpolitikai irányultságra fókuszált. A megkérdezettek véleményt formáltak saját háztartásuk anyagi helyzetével, adósságállományával és az ország gazdasági várakozásaival kapcsolatos kérdésekben is.  A koronavírus-járvány viszont számos tekintetben új helyzetet teremtett, így az IDEA Intézet az előbbi kérdéskörben ugyanazon szakszervezetek esetében megismételte kutatását. A 2020. április 21–28. között, 910 fő megkérdezésével készült problémafeltáró felmérés arra volt kíváncsi, hogy milyen vélemény-, várakozás és elmozdulás van a jelentős szakszervezetek tagjainak körében a koronavírus- járvány következményeit tekintve, továbbá mennyire érzik biztosnak jelenlegi állásukat, illetve elégségesnek tekintik-e az eddig bejelentett kormányzati intézkedések.

2020. február–márciusban a megkérdezettek egyharmada nyilatkozott úgy, hogy valamit vagy sokat romlott háztartásának anyagi helyzete az adatfelvételt megelőző 12 hónapban, javulásról egynegyedük számolt be. A koronavírus-járvány kitörését követő egy-másfél hónap alatt a megkérdezettek 45 százaléka számolt be anyagi helyzetének romlásáról. A február végi, március eleji adatfelvételt megelőző 12 hónapban a szakszervezeti tagok háromtizedének növekedett az adósságállománya. A járvány ezen a téren is kedvezőtlen folyamatokat indított el: a szakszervezeti tagok adósságállománya emelkedésnek indult. Egynegyedük számolt be arról, hogy növekedett az adóssága

Új felvetésként arra a kérdésre, hogy a szakszervezeti tagok mennyire érzik biztosnak a jelenlegi munkájukat, a válaszadók 41 százaléka csak részben, vagy egyáltalán nem érzi annak. A válságkezelésre vonatkozó kérdés esetén a szakszervezeti tagok közel kétharmada úgy véli, hogy a magyar kormány eddig bejelentett intézkedései nem, vagy nem elegendő védelmet nyújtanak a munkavállalóknak.

A teljes dokumentum itt olvasható.

Keresés

Hírlevél feliratkozás

Kérlek bizonyítsd be, hogy ember vagy!

Központi iroda

1068 Budapest, Városligeti fasor 46-48.
(+36 1) 3540-853 ● Fax: (+36 1) 312-4074
titkarsag@kasz.hu
www.kasz.hu

Kövess minket a Facebook-on és Instagramon is!

Hírlevél feliratkozás