Megállapodást kötött egymással a SPAR és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete a munkavállalók megváltozott munkakörülményeinek rugalmasabb kezelése érdekében.

A munkáltató és a szakszervezet közti egyeztetések a veszélyhelyzet bevezetését követően azonnal megkezdődtek. Mindkét fél számára elsődleges szempont volt a munkavállalók helyzetének stabilizálása a megváltozott, és folyamatosan változásban lévő új helyzetben.
 
Az azóta eltelt időben valamennyi, a hazai kereskedelemben dolgozó munkavállaló emberfeletti teljesítményt nyújtva áll helyt a vásárlók kiszolgálásában. Teszik mindezt azért, hogy munkájuknak köszönhetően zavartalan legyen az emberek ellátottsága a mindennapi és a tartós fogyasztási cikkek vonatkozásában.
 
Örömteli, amikor egy szakszervezet álláspontja megegyezik a munkáltatóéval.
 
A kereskedelmi egységekben nagyfokú elkötelezettségről és áldozatos munkáról tettek tanúságot a SPAR munkatársai, amelyet az áruházlánc egy új juttatással kíván meghálálni a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével történt megegyezés értelmében.
 
Az új szabályozás szerint a SPAR minden ledolgozott óra után bruttó 400 forint hűségjutalommal köszöni meg az áruházaiban, logisztikai központjaiban és élelmiszertermelő üzemeiben dolgozó munkavállalói áldozatos munkáját, amit a havi bérrel együtt utal a bankszámlákra. A jutalmat a tényleges munkavégzéssel töltött órák mindegyikére folyósítják a munkatársaknak 2020. március 16-tól kezdődően visszavonásig.
 
A felek arról is megállapodtak, hogy a jelenleg futó munkaidőkeretet szeptember 30-ig meghosszabbítják. Ezzel jelentősen megnő annak a lehetősége, hogy munkaidőkereten belüli áttervezéssel oldják meg a munkavállalók ideiglenes munkába járási problémáit.    

Mivel a koronavírus az idősek számára kiemelt kockázatot jelent, a SPAR a 65 éves és idősebb munkavállalóit 2020. március 18-tól felmenti a munkavégzés alól, beleértve azokat is, akik idén töltik be 65. életévüket. Az egészség megóvása miatt hozott intézkedés idejére a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelő díjazás illeti meg a munkavégzés alól ideiglenesen felmentett SPAR munkatársakat.

A vírus okozta veszélyhelyzet kezelése érdekében mindkét fél engedményeket tett a másik felé, pontosan úgy, ahogy az egy ilyen helyzetben elvárható.
 
Őszintén hisszük, hogy ez, a munkavállalók érdekében mutatott együttműködés követendő példaként szolgál majd nem csak a kereskedelmi szektor, hanem több ágazat munkáltatói és szakszervezetei számára.  

Karsai Zoltán
Elnök, KASZ

Keresés

Hírlevél feliratkozás

Kérlek bizonyítsd be, hogy ember vagy!

Központi iroda

1068 Budapest, Városligeti fasor 46-48.
(+36 1) 3540-853 ● Fax: (+36 1) 312-4074
elnokseg@kasz.t-online.hu
www.kasz.hu
Kövess minket a Facebook-on is!
Hírlevél feliratkozás

Régi honlap