„Szakszervezetünk a mai nap reggelén az alábbi levelet juttatta el a Gulyás Gergely vezette Rendkívüli Jogrendért Felelős akciócsoporthoz. Szeretnénk elérni, hogy ne szüneteljen a biztosítási jogviszonya azoknak a munkavállalók, akik fizetés nélküli szabadságra kényszerülnek.”

MINISZTERELNÖKSÉG
Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter
Rendkívüli Jogrendért Felelős akciócsoport

Tárgy: Jogszabály módosítási kérelem

Tisztelet Miniszter Úr!

7 nap telt el, mióta a kormány kihirdette a rendkívüli jogrendet, illetve a veszélyhelyzetet. Az azóta eltelt időben Önök is, és mi is sokat tettünk azért, hogy Magyarország polgárai számára könnyebbé tegyük ezeket a nehéz napokat. A magunk részéről folyamatosan egyeztetünk a munkáltatókkal, hogy megkössük azokat a bizonyos megállapodásokat a munkahelyeken, amit Orbán Viktor Miniszterelnök úr 2016 március 16-i beszédében említett:

„Tehát arra kérem Magyarország minden, megismétlem: minden munkaadóját és munkavállalóját, hogy tegyen személyes erőfeszítéseket ő is, hogy meg tudja őrizni a munkahelyét, állapodjanak meg, úgy, mint ahogy ilyen esetekben máshol is és korábban Magyarországon is megtörtént.”

Úgy gondolom, hogy mi jó úton haladunk a kérés teljesítése felé. Olyan megoldási javaslatokat mutattunk be a munkáltatóknak, amelyek segítenek elkerülni a munkavállalók jövedelemvesztését, és a lehetőségekhez képest biztonságot nyújtanak a kereskedelemben dolgozóknak.

Most egy olyan kérdésben szeretném a segítségét kérni, aminek a megoldásához sajnálatos módon nem rendelkezünk megfelelő jogkörrel. Ahogy korábban említettem, több lehetséges módon próbáljuk megóvni a munkavállalókat az ellátás nélkül maradástól, vagy rosszabb esetben a munkahely elvesztésétől. Ha a jelenlegi helyzet valóban hónapokra elhúzódik, akkor óhatatlanul is növekedni fog azoknak a száma, akik a munkaidejük áttervezésével, vagy a fizetett szabadság igénybevételével már nem tudják áthidalni a munkahelyi problémáikat, és fizetés nélküli szabadságra kényszerülnek.

A jelenleg hatályos jogszabályok szerint, aki fizetés nélküli szabadságot vesz igénybe, és ez a szabadság nem tartozik az alanyi jogon járó fizetés nélküli szabadság 3 esete közül egyikbe sem, annak biztosítási jogviszonya szünetel a fizetés nélküli szabadság ideje alatt.  

Álláspontunk szerint, aki a jelenlegi helyzet következtében kényszerül rá a fizetés nélküli szabadság igénybevételére, az számára fel nem róható hatások következtében sodródik ebbe a helyzetbe. Véleményünk szerint méltányos lenne, ha a jövedelemvesztés mellett nem sújtaná még a biztosítási jogviszony elvesztése is.

Bár szerepünk szerint elsősorban a kereskedelemben dolgozókat képviseljük, ebben az esetben azonban nem csak az ő érdekükben, hanem valamennyi hasonló helyzetbe kerülő munkavállalóra való tekintettel kérjük a jogszabály határozott időre történő módosítását.

2020 március 18.

Tisztelettel:

Karsai Zoltán
Elnök
Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete

Keresés

Hírlevél feliratkozás

Kérlek bizonyítsd be, hogy ember vagy!

Központi iroda

1068 Budapest, Városligeti fasor 46-48.
(+36 1) 3540-853 ● Fax: (+36 1) 312-4074
elnokseg@kasz.t-online.hu
www.kasz.hu
Kövess minket a Facebook-on is!
Hírlevél feliratkozás

Régi honlap