A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete helyes és időszerű döntésnek tartja az akciócsoportok létrehozását, és pár órával a bejelentést követően elektronikus levélben fordult a rendkívüli jogrendért felelős akciócsoport vezetőjéhez, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterhez.


Szakszervezetünk az elmúlt napokban több munkáltató képviselőivel folytatott egyeztetéseket az egészségügyi vészhelyzet munkavégzést érintő hatásairól. Azoknál a munkáltatóknál, ahol kollektív szerződés kötésére is jogosultak vagyunk, hatékonyan igyekszünk részt venni az esetre vonatkozó helyi szabályok kialakításában.

Az egyeztetések során több olyan alternatívát is megvizsgáltunk, melynek következtében a munkavállaló és a munkáltató közötti „szokásos napi rutin” nem tud érvényesülni, azaz a munkavállaló valamilyen okból nem tud munkahelyén munkát végezni. Az eseteket megkülönbözteti, hogy a munkáltatónak, a munkavállalónak, vagy egyik félnek sem róható fel a munkavégzés elmaradása. Számos különböző ilyen lehetőséget találtunk. és mindegyik esetben különböző ellátás jár, vagy éppen nem jár az érintett munkavállalóknak.

Bár a jogszabályok egyértelműen fogalmaznak, mégis több alkalommal merült fel olyan jogértelmezési probléma, amelyben mind a munkáltató, mind a szakszervezet véleménye szerint szükség lett volna egy egyértelmű iránymutatásra, vagy akár módosításra a jogalkotók részéről.

Az egyeztetések során többen is olyan véleményt fogalmaztunk meg, miszerint a jelenlegi Munka törvénykönyve alkalmas egy olyan helyzet kezelésére, amikor a munkáltató kisebb egységeiben kell az egészségügyi vészhelyzetre vonatkozó szabályokat alkalmazni, de nem lehet őket kielégítően használni egy 10.000 főt meghaladó érintettségű esemény esetén.

A tegnapi esti bejelentéssel már nem csak a fertőzöttek, és a velük közvetve vagy közvetlenül érintkező személyeket, hanem valamennyi olyan munkavállalót érint az egészségügyi vészhelyzet, akinek iskolás korú gyermeke van.

Biztosak vagyok benne, hogy megfelelő információkra alapozva, gondosan mérlegelve hozták meg az iskolák látogatási tilalmára vonatkozó döntést, melynek jogosságát nem is szeretnénk vitatni.

A kereskedelemben dolgozó munkavállalók közel 80%-a nő, akik között szép számmal akadnak családanyák is, ezért szükségszerűnek láttuk a hét során felmerült kérdések egy részével a rendkívüli jogrendért felelős akciócsoporthoz fordulni.

Karsai Zoltán
Elnök, KASZ 

Keresés

Hírlevél feliratkozás

Kérlek bizonyítsd be, hogy ember vagy!

Központi iroda

1068 Budapest, Városligeti fasor 46-48.
(+36 1) 3540-853 ● Fax: (+36 1) 312-4074
elnokseg@kasz.t-online.hu
www.kasz.hu
Kövess minket a Facebook-on is!
Hírlevél feliratkozás

Régi honlap