A munkaszüneti napokon (állami, egyházi ünnepek) a kereskedelemben dolgozó munkavállalónak nem kell munkát végeznie.

A munkaidő beosztás fajtái:
a) egyenlő munkaidő beosztás – általános munkarend
b) egyenlőtlen munkaidő beosztás (munkaidő keretben)

Főszabályként a munkaidőt heti öt napra, hétfőtől péntekig kell beosztani (általános munkarend). Mt. 97..§ (2)
Ettől a munkáltató munkarendje eltérhet, a szombat és a vasárnap is lehet munkanap, s a hét más napjain is biztosíthatja a pihenőnapokat.
A munkaidő beosztását hét nappal korábban kell elkészíteni, és legalább egy hétre vonatkozóan kell közölni a munkavállalóval. (Kollektív szerződés a hét naptól rövidebb időre is eltérhet.) A munkaidő beosztását az adott napra a munkáltató négy nappal korábban megváltoztathatja (kollektív szerződés alapján rövidebb idővel korábban is).

A munkaszüneti napok mindig adottak, az év elején lehet tudni, hogy azok a hét mely napjára esnek.
Minthogy a munkavállalónak a munkaszüneti napon az általános szokás szerint nem kell munkát végeznie, ebből következik, hogy azon munkavállalók részére, akik munkaszüneti napon rendes munkaidőben nem foglalkoztathatók, a hét közben (hétfőtől péntekig) eső munkaszüneti napra pihenőnapot nem lehet beosztani.

Ez évben először Nagypéntek – április 14. - egyházi ünnep, munkaszüneti nap, melyre pihenőnapot nem lehet beosztani, pont úgy, ahogy március 15-ike, szerda is munkaszüneti nap volt. Ugyanakkor az adott hétre a munkavállalónak jár a heti két pihenőnap, melyet munkaidőkeret alkalmazása esetén a keretben más napon is biztosíthat a munkáltató, akár másik héten esedékes pihenőnapokkal összevontan.

A kereskedelemben a szombat nem általános pihenőnap, tehát rendes munkaidő szombatra – nagyszombatra is – beosztható, bármilyen pótlék fizetése nélkül.

Amennyiben a Nagypéntek utáni szombat a munkavállalónak az előzetes munkaidő beosztása szerint pihenőnapja volt, s ezen a napon munkára rendelik, a munkavégzését a rendkívüli munkavégzés díjazásával kell kifizetni.
A rendes munkabérén felül 50% pótlék jár, és egy másik pihenőnap. Ez utóbbi helyett a pótlék 100%.

2017. március 28.

Kovács Andrásné
érdekvédelmi titkár
KASZ

Keresés

Hírlevél feliratkozás

Kérlek bizonyítsd be, hogy ember vagy!

Központi iroda

1068 Budapest, Városligeti fasor 46-48.
(+36 1) 3540-853 ● Fax: (+36 1) 312-4074
elnokseg@kasz.t-online.hu
www.kasz.hu
Kövess minket a Facebook-on is!
Hírlevél feliratkozás

Régi honlap