Jogi segítségnyújtás tagjainknak a 06 1 428 80 14-es telefonszámon! Segélyekkel kapcsolatos információ a 06 1 428 80 97-es telefonszámon!


kiskerbiztonsag.hu

nagykerbiztonsag.hu

Nagyszombatra elrendelhető-e munkavégzés?

Megjelent: 2017. március 30.


Designed by Pressfoto / Freepik

A munkaszüneti napokon (állami, egyházi ünnepek) a kereskedelemben dolgozó munkavállalónak nem kell munkát végeznie.

A munkaidő beosztás fajtái:
a) egyenlő munkaidő beosztás – általános munkarend
b) egyenlőtlen munkaidő beosztás (munkaidő keretben)

Főszabályként a munkaidőt heti öt napra, hétfőtől péntekig kell beosztani (általános munkarend). Mt. 97..§ (2)
Ettől a munkáltató munkarendje eltérhet, a szombat és a vasárnap is lehet munkanap, s a hét más napjain is biztosíthatja a pihenőnapokat.
A munkaidő beosztását hét nappal korábban kell elkészíteni, és legalább egy hétre vonatkozóan kell közölni a munkavállalóval. (Kollektív szerződés a hét naptól rövidebb időre is eltérhet.)  A munkaidő beosztását az adott napra a munkáltató négy nappal korábban megváltoztathatja (kollektív szerződés alapján rövidebb idővel korábban is).

A munkaszüneti napok mindig adottak, az év elején lehet tudni, hogy azok a hét mely napjára esnek.
Minthogy a munkavállalónak a munkaszüneti napon az általános szokás szerint nem kell munkát végeznie, ebből következik, hogy azon munkavállalók részére, akik munkaszüneti napon rendes munkaidőben nem foglalkoztathatók, a hét közben (hétfőtől péntekig) eső munkaszüneti napra pihenőnapot nem lehet beosztani.

Ez évben először Nagypéntek – április 14. -  egyházi ünnep, munkaszüneti nap, melyre pihenőnapot nem lehet beosztani, pont úgy, ahogy március 15-ike, szerda is munkaszüneti nap volt. Ugyanakkor az adott hétre a munkavállalónak jár a heti két pihenőnap, melyet munkaidőkeret alkalmazása esetén a keretben más napon is biztosíthat a munkáltató, akár másik héten esedékes pihenőnapokkal összevontan.

A kereskedelemben a szombat nem általános pihenőnap, tehát rendes munkaidő szombatra – nagyszombatra is – beosztható, bármilyen pótlék fizetése nélkül.

Amennyiben a Nagypéntek utáni szombat a munkavállalónak az előzetes munkaidő beosztása szerint pihenőnapja volt, s ezen a napon munkára rendelik, a munkavégzését a rendkívüli munkavégzés díjazásával kell kifizetni.
A rendes munkabérén felül 50% pótlék jár, és egy másik pihenőnap. Ez utóbbi helyett a pótlék 100%.

2017. március 28.                                                                             

Kovács Andrásné
érdekvédelmi titkár
KASZ

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Copyright 2012. Joomla Templates 2.5 adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában |