Jogi segítségnyújtás tagjainknak a 06 1 428 80 14-es telefonszámon! Segélyekkel kapcsolatos információ a 06 1 428 80 97-es telefonszámon!


kiskerbiztonsag.hu

nagykerbiztonsag.hu

Megállapodás született a jövő évi minimálbérekről 2017-ben a minimálbér 15, a garantált bérminimum 25 százalékkal nő

Megjelent: 2016. november 25.

Három évvel ezelőtt programot hirdetett a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) a dolgozói szegénység felszámolására, a társadalmi krízis megoldására. Hármas jelszót fogalmaztuk meg, "Követeljük a munkáltatóktól, követeljük a kormánytól: adj több bért, hogy élhessünk! Adj több bért, hogy dolgozhassunk! Adj több bért, hogy ne kelljen elhagyni a hazánkat!" A VKF ülésen ma megszületett döntés az első lépés ahhoz, hogy ehhez kapcsolódó céljaink megvalósuljanak, ezúttal valódi lehetősége van annak, hogy 2018. január elsejére elérjük, hogy a minimálbér megegyezzen a létminimum összegével.

 
A kormány és a szociális partnerek megállapodása értelmében, 2017-ben a minimálbér 15, 2018-ban a minimálbér újabb 8, a bérminimum 12 százalékkal nő és további 2 százalékponttal csökkennek a járulékok. Ez egy hatéves bérprogram első üteme, amelyet az eredmények függvényében további béremelések követhetnek.
 
A most elfogadott béremelési program igazolja több éve megfogalmazott céljaink jogosságát, hitelesíti a tavalyi megállapodás aláírásának elutasítását, az azóta folytatott  küzdelmünk szükségességét. Mindig is hangsúlyoztuk, a „keleti nyitás” programjának azon részét elutasítjuk, amely azt eredményezi, hogy olcsó bérekkel versenyezzünk a világban. Most már rögzíthetjük, az alacsony bérek koncepcióját feladta a kormány. A most elfogadott bérmegállapodás valódi szakszervezeti siker.
 
Az elfogadott számok alapján elmondhatjuk, nagyon fontos eredmény született, amely azonban csak kiindulópontja lehet a dolgozók reális erkölcsi és gazdasági megbecsülésének. Nem lehet cél, hogy a létminimumon élők országa legyünk. Nem engedhetjük meg, hogy ennek a döntésnek a következtében összetorlódjanak a bérek, a minimálbér nem nyomhatja össze a bértáblát. Nem értéktelenítheti el a magasabb értéket termelők bérét. Általános bérrendezésre van szükség! Idén a VKF nem fogadott el bérajánlást. A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöksége a napokban kiadja erre vonatkozó bérajánlását.
 
A MASZSZ megérti a munkaadói felvetést, egyetért a munkáltatói járulékcsökkentésével, feltéve, ha azt garantáltan béremelésre fordítják. Szerettük volna bérajánlásban is megállapodni. Ettől azonban a kormány és a munkáltatók mereven elzárkóztak. A bérharc ágazati szinten, és a munkahelyeken folytatódik.
 
Az ország elemi érdeke a magasan képzettek számának növelése. Meg kell újulnia a szakképzésnek, hogy a jelen és a jövő munkavállalói a mindenkori feladatoknak magas szinten tudjanak eleget tenni.
 
A versenyszféra mellett rendezni kell a közüzemek, a közszféra dolgozóinak méltatlan bérhelyzetét, a bértáblát is. Az államnak, az önkormányzatoknak ebben tulajdonosként, munkáltatóként is kezdeményező szerepet kell vállalnia.
 
A szakszervezetek idén csatát nyertek, de az igazi küzdelmünk most kezdődik az ágazatokban, a munkahelyeken.
A munka nem véget ért, hanem folytatódik!

A megállapodás szövege
 
Budapest, 2016. november 22.
 
Magyar Szakszervezeti Szövetség

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Copyright 2012. Joomla Templates 2.5 adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában |